Фермери
от Източните Родопи се представиха със свои продукти на открития ден на фермера
в стамболовското село Тънково на 5 август 2017 г. Не бяха много, но в този ден
не беше важно количеството, а възможностите, които се откриха пред тези
обикновени селски хора. Цяла седмица преди Деня в селото с недоверие се
обсъждаше това непознато за тях събитие. Какво е това пък сега? Какво трябва да
правим? Как трябва да се облечем? И хем им е интересно какво ще се случи, хем
не вярват, че въобще ще се случи нещо.
Организаторите
на събитието бяха почистили улицата, отредена за разполагане на фермерските
маси, оградите и тротоарите бяха прясно боядисани и нова табела висеше на
вратата на фермата – домакин на събитието.
В
анонса за Деня на фермера се казваше, че се очаква да има пазар и изложение на
натурални храни, изложение на животни и продукти, интересни атракции като
разходка с каручка, рисунки върху керемида и други. Домашен кашкавал и истинско
вино също присъстваха в поканата. И ги имаше. Не само домашния кашкавал, но и
ледено свеж домашен айрян, истинско масло, прясно приготвен сироп от джанки,
телешки кюфтенца и всичко останало, произведено с любов от дребния
производител.
Написах
„дребния“, защото той е такъв. Защото произвежда малко и според сезона, но не
добавя нищо освен натурални съставки и любов. Именно този производител трябва
да бъде гръбнакът на икономиката ни и държавата да предприеме трайна и
дългосрочна политика към неговата подкрепа, за да продължаваме да имаме достъп
до истинска и качествена храна в България. Иначе много скоро няма да има откъде
да си купуваме истинските български домати и ще трябва да ядем онези,
стъклените – с вид прекрасен и изкусителен, но вкус никакъв.
В
крайна сметка на малката селска уличка в довчера никому незивестното село
Тънково в уречения час пристигнаха няколко местни производители – кой със
старата си лада, кой синът му го докарал. И върху масите се подредиха мед,
млечни продукти, зеленчуци, плодове, сладка, ядки, ръчно плетиво, домашна ракия
и вино. И в края на деня всеки продаде всичко. Всичко. Защото шепата гости,
които уважиха събитието, си купиха от всички по нещо. За да ги подкрепят. Това
е онази надежда и лъч светлина, които те чакат – да дойде някой млад и борбен
човек на село и да ги разбута малко, да ги покани на едно-две такива събирания
и от приказка на приказка, от пазар на пазар, да потръгнат нещата. Не се иска
много – само решителност и воля някой да я свърши тази работа по организацията
и обединението на хората.
А
тези, които бяха дошли само сеир да гледат, започнаха да си казват „трябваше и
аз да донеса от моя мед“, „ех, защо не донесох от моите билки“. И съвсем
естествено дойде и: „Кога пак ще организирате такъв ден на фермера?“
За
да се случи все пак това събитие, се изисква сериозна работа. И тя беше
инициирана и свършена от две сдружения: „Нови перспективи за развитие“ и
доброволческата организация CVS България. Две седмици преди Деня на фермера при
домакина на събитието Слънчевата ферма се бяха настанили 8 младежи от 5 страни
– Испания, Португалия, Чехия, Дания и Япония. Целта – провеждане на
доброволчески лагер за почистване, ремонтиране, боядисване и прочее дейност за
подготовка на терена за провеждането на пазара. Фермата-домакин поема разходите
по настаняването и изхранването на младежите. Те си плащат пътните до България
и до Тънково. И накрая всички печелят от общата кауза за културен обмен и
повишаване качеството на живот на малката общност на село Тънково.
В
Деня на фермера доброволците активно участваха с интересни инициативи,
провокирани от собствените им таланти – японката Ая демонстрираше как се прави
оригами, а испанката Анна ръководеше работилницата за рисуване.
И
накрая идва любимият ми момент, който се радвам, че ще споделя с вас. По време
на подготвителния лагер всички съседи от улицата-домакин носят в лагера
продукти за доброволците. Зеленчуци, плодове, мед, баница, винце – кой каквото
има на сърце. А двама местни мъже се включват в по-тежките работи – помагат за
поправянето на дворната врата и изнасянето на старите дървени греди. И ето това
се нарича културен обмен и учене чрез преживяване.
Участници
и домакини заедно са преживели подготовката на един обикновен Ден на фермера,
емоциите от който обаче са достигнали до 5 различни страни по света и са
обединили част от едно малко село. Събитието има широк отзвук в селото и
общността и е добър пример как обикновено наглед събитие може да се превърне в
празник за едно българско село.
Автор: Михаела Кирчева
Източник: rodopski-hroniki.com



Няма коментари:
Публикуване на коментар